Nog kleiner dan kleinschalig brouwen: garagebier. Voor 30 liter waren we destijds een dag in de weer. Nu produceert Brouwerij Vrijstad 300 liter in één keer en de 600 is in zicht. We hebben twee bieren op het vat: Vrijstad Keller en Vrijstad Spelt.

 

 Voor ons eerste Vrijstad-bier kozen we niet de ale, maar het best kept secret uit het Frankenland: kellerbier. Mild, subtiel en toch vol van smaak. Gebrouwen met een vakmanschap dat in bierland Duitsland gewoon is, maar tegelijkertijd dit bier zo bijzonder maakt dat het alle andere bieren van de afgelopen jaren overtreft. En we hebben heel wat geprobeerd.

Een jaar later is onze brouwapparatuur alweer verbeterd. We hebben leren omgaan met de klaringskuip, die zo bleek – vraagt om enig geduld en fine tuning. De vergisting- en lagertanks hebben alle drie een eigen koeling gekregen. Deze herfst hebben we een nieuw bier toegevoegd: Vrijstad Spelt. Brouwerij Vrijstad is klaar voor een grote dronk.

 

Proost!

 

Lars en Benno